R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio




Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Propozycje kulinarne
Autor Wiadomość
Ewka87 
Przyjeżdża na zakupy


Pomogła: 7 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 14 Kwi 2007
Posty: 399
Skąd: Wieluń/ Częstochowa
Wysłany: 2010-11-25, 19:47   

Marta, podaj przepis, bo bardzo smakowicie wygląda :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-02-22, 21:35   

No i nie podała :(
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Marta 
WIELUNIAK



Pomogła: 40 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 13 Lip 2005
Posty: 2807
Piwa: 5/4
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-02-22, 22:59   

Podałam, ale w innym temacie więc wrzucam jeszcze raz :)

Przepis na ciasto:
1. 0,5kg mąki
2. łyzeczka soli
3. 0,5 łyzeczki cukru
4. 21g swiezych drozdzy
5. 250ml cieplej wody
6. 2 łyzki oliwy z oliwek

Dokładne proporcje tak jak są ewentualnie jak bedzie suchawe to można troche więce wody dolać. Drożdze rozpuścić w wodzie wlać do mąki, dodać łyżeczke soli, troche cukru i oliwe. Dalej zagniatać wszystko do momentu aż nie będzie sie ciasto kleić do ręki także cierpliwości :) Z takiej porcji ciasta zrobiłam 3 blachy pizzy (takie jak od ciast) Jak będzie ciasto gotowe to potnij na 3 cześci i rozciągaj je po woli dodając mąki (na blat i wierzch) żeby sie nie przyklejało. Dalej rozwałkowujesz jak najbardziej się da obracając ciasto co jakiś czas posypując mąką. Ogólnie powinno być cienkie :) także powodzonka z ciastem.

Przepis na sos:
1. 2 puszki pomidorów całych -Pudliszki-koniecznie bo sa najlepsze
2. 3 ząbki czosnku
3. oregano
4. najlepiej swieża bazylia
5. łyzeczka przecieru pomidorowego
6. sol/pieprz/cukier - do smaku
7. jak kto lubi - troszke papryczki chili

Pomidory z puszki poodcinać końcówki a reszte drobniutko pokroić tak żeby się przecier zrobił. Czosnek zgnieść w prasce i wrzucić na rozgrzany olej na patelni i delikatnie podsmażyć (ale dosłownie chwile żeby nawet sie nie przyrumienił). Papryczke chili też drobniutko pokroić. Pomidory, papryczke wrzucasz na patelnie z olejem i czosnkiem doprawiasz oregano, łyżeczką przecieru sól, pieprz, cukier j.w., bazulia i ten sosik ma się dusić kilka minut. Później dajesz sosik na rozciągnięte ciasto i wuala :)

Reszta składników to już wedle życzenia. :)
Życzę smacznego!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Kamil90 
Przejeżdżał przez Wieluń


Wiek: 33
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 85
Skąd: okolice Wielunia
Wysłany: 2011-02-23, 00:21   

jako pizzoholik zrobilem się głodny :sad:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Jaro 
Administrator
wielun.biz



Pomógł: 66 razy
Wiek: 47
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 7303
Piwa: 33/113
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-06-23, 19:55   

Przepis na kurczaka:
(na wesoło)

Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej
szklanego. Dodajemy goździki, cynamon, skrapiamy cytryną. Tak
przygotowanego kurczaka zalewamy szklanką wina białego, szklanką wina czerwonego,
dodając: 100 ml ginu, 100 ml. koniaku, 200 ml smirnoffa i 50 ml białego rumu i
obowiązkowo 150 ml tequli ;-) Potrawy tej nie musimy nawet poddawać
obróbce cieplnej. Kurczaka wypierd...y bo jest zbędny.
Natomiast ..... Sos. Sos jest .... paluszki lizać!


PS. Kurczak musi być martwy bo inaczej bydle sos wychleje !!!

Smacznego! :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Dominika 
WIELUNIAK


Pomogła: 24 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lip 2005
Posty: 3430
Piwa: 3/4
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2011-09-27, 08:55   

Przepis na makaron tagiatelle z pieczarkami i kurczakiem:

Składniki:
- 250 g pieczarek
- 200 g śmietany (najlepiej 30%) ewentualnie 18%
- natka pietruszki
- podwójny cycek kurczaka
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- oliwa
- mąka
- mleko
- 1/4 szklanki wody


Kroimy cycka na kawałki ok 1 cm, marynujemy w oliwie z 1/2 łyżeczką papryki i pokruszoną kostką rosołową.
Kroimy pieczarki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy aż się zarumienią wrzucamy do nich kurczaka, smażymy- aż ten będzie złoty. :D Dodajemy posiekaną na drobno pietruszkę.
W tym czasie do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki mleka- mieszamy.

Przed wlaniem śmietany odstawiamy na chwilkę patelnię z ognia. Zmniejszamy gaz i kładziemy znowu patelnie, wlewamy 1/4 szklanki wody i zaraz śmietanę energicznie mieszając, aż się zrobi gęsty.

W międzyczasie gotujemy rzecz jasna makaron! :)

Makaron na talerz, sos na makaron, ozdabiamy natką pietruszki.

SMACZNEGO! :wink:

Czas wykonania: ok 1 h dla osób, które gotują raz w miesiącu. :mrgreen: / w międzyczasie czytamy książkę.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Magduś 
Przyjeżdża na zakupy
Miss Forum 2007


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 07 Mar 2006
Posty: 464
Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2011-09-27, 09:14   

Lubię takie mieszanki. :)

Ja polecam kurczaka curry w porach z ryżem. Proste, błyskawiczne danie i pyyyyyszne.
Dla tych, którzy skrzywią się na samym początku - por po podduszeniu robi się słodki, delikatny i miękki. :)

(dla dwóch osób)
- dwa małe pojedyncze filety z kurczaka lub jeden duży
- 2 pory
- letni bulion ok. szklanki
- śmietana 18% (lub inna, może być też jogurt, jeśli ktoś na diecie)
- przyprawy: curry, sól, pieprz
- ryż

Kurczaka kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Można lekko posolić i popieprzyć. Gdy białko się zetnie, dodajemy pora pokrojonego w talarki. Zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywkę i dusimy ok 15 minut. Później dodajemy 2 łyżeczki curry. Dusimy jeszcze chwilę, żeby por był miękki. Jeśli za dużo wody nam się zredukuje, to oczywiście można w czasie duszenia dodać trochę wody.
Na koniec dodajemy śmietany, tak na oko raczej, dla zabarwienia sosu, będzie to ok. 2 łyżek. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

I gotowe, podajemy z ryżem. :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Magduś 
Przyjeżdża na zakupy
Miss Forum 2007


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 07 Mar 2006
Posty: 464
Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2011-09-30, 10:31   

Wczoraj zrobiłam pyszną zapiekankę z ziemniaków i buraków z kiełbaską i boczkiem.
Polecam! :)

Składniki:
- ok. 1kg ziemniaków
- 3-4 buraki
- cebula
- mała śmietana kremówka
- 3 ząbki czosnku
- kawałek kiełbasy i boczku
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa

Śmietanę z pokrojonymi ząbkami czosnku i łyżeczką tymianku doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy palnik i czekamy 10 minut. Następnie przelewamy ją przez sitko. Dodajemy do niej trochę gałki muszkatołowej.
Pokrojoną kiełbasę i boczek podsmażamy na patelni (bez dodatku tłuszczu).
Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki ok. 2mm, a buraki ścieramy na tarce (radzę robić to w zlewie lub szerokiej misce, bo jest niezła masakra) lub również kroimy na plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę.

Do naczynia żaroodpornego dajemy kolejno warstwy:
na dno cienka warstwa śmietany
połowa ziemniaków, które solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem
śmietana
buraki
cebula
kiełbasa i boczek
śmietana
ziemniaki jak wyżej
śmietana

Wstawiamy zamknięte naczynie do piekarnika (z termoobiegiem 170*, bez 190*) na godzinę, w tym na ostatnie 15 minut zdjęłam pokrywkę i włączyłam dodatkowo górna grzałkę, żeby ziemniaki się przyrumieniły.

Przepis wzięłam stąd: http://galangal.blox.pl/2...-i-burakow.html z tym że trochę go zmodyfikowałam, np. dodałam mięsko.

2011-09-29 14.10.30.jpg
Plik ściągnięto 196 raz(y) 146,12 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-09-30, 10:59   

Kurczaka w porach jadłem, co prawda bez ryżu i nie curry chyba, ale faktycznie jest tak, jak piszesz: wszyscy, w tym i ja, co nie przepadają za porem - tu absolutnie pokochają jego smak :)
Przepis dostałem od mojej serdecznej przyjaciółki, ale że Panterka w kuchni dowodzi w tej potrawie, to może ona go zapoda :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
red 
Moderator



Pomógł: 55 razy
Wiek: 43
Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 5433
Piwa: 68/22
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-10-02, 16:10   

Dominika napisał/a:
Czas wykonania: ok 1 h dla osób, które gotują raz w miesiącu. :mrgreen: / w międzyczasie czytamy książkę.

Bardzo dużo tej książki zdążymy przeczytać :D
Dania na bazie makaronu to nawet dla niedzielnych kucharzy góra 20 minut pracy.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Jaro 
Administrator
wielun.biz



Pomógł: 66 razy
Wiek: 47
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 7303
Piwa: 33/113
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-10-02, 19:27   

Coś na szybko.
Parówki w cieście naleśnikowym - 4 porcje.

Składniki:

- gotowe naleśniki (może zostały nam z obiadu, jeśli nie to smażymy)
- 4 sztuki cienkich parówek (takich jak lubimy)
- jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia

Sposób wykonania:

Parówki zawijamy w naleśniki, obtaczamy je w jajku a następnie w bułce tartej.
Smażymy na głębokim oleju na rumiany kolor.
Można podawać je z barszczem czerwonym (wskazane) ale z herbatką z cytryną równie dobrze smakują. :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
OgioN 
Mieszka pod Wieluniem



Pomógł: 16 razy
Wiek: 48
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 796
Piwa: 2/7
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-10-02, 19:57   

Jaro dodaj jeszcze do środka ser zółty oraz ćwiartkę podłużną ogórka kiszonego. Mniammmmm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Maciej 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
EWI w Sercu



Pomógł: 13 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 1155
Piwa: 5/6
Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2011-10-02, 20:32   

Jaro napisał/a:
Parówki w cieście naleśnikowym - 4 porcje.


Wszystko pięknie ładnie ale ile to ma kalorii ?? , czy lepiej nie pytać ??
_________________
Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Jaro 
Administrator
wielun.biz



Pomógł: 66 razy
Wiek: 47
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 7303
Piwa: 33/113
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-10-02, 20:42   

OgioN napisał/a:
Jaro dodaj jeszcze do środka ser zółty oraz ćwiartkę podłużną ogórka kiszonego. Mniammmmm


O widzisz, modyfikacje są nawet wskazane, zależnie od smaku. ;)

maaciej76 napisał/a:
Wszystko pięknie ładnie ale ile to ma kalorii ?? , czy lepiej nie pytać ??


Lepiej nie. :P
Choć jak to zwykle przyjęło się, co dobre, pyszne, smaczne itp. kalorii też ma od groma. ;)
Cóż, jedno woleć. :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Maciej 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
EWI w Sercu



Pomógł: 13 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 1155
Piwa: 5/6
Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2011-10-02, 21:33   

Jaro napisał/a:
Cóż, jedno woleć.


Napisz to jeszcze raz po obejrzeniu tego filmu ;) . Na poważnie dodam tylko że ważyłem max kiedyś 116 kg a teraz gibkie 93 kg ........

_________________
Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Acid v 0.4 modified by Nasedo.


Wieluń Forum dyskusyjne
Kontakt z Administracją Forum | Kontakt z właścicielem domeny
Stomatolog Wieluń Sprawdzenie przebiegu BMW | Iris Trade Łódź Montaż instalacji gazowych | Skracanie linków | Klinika BMW | Notariusz Włochy BMW SPRAWDZENIE PRZEBIEGU,HISTORIA SERWISOWA BMW