Zestawienie do ankiety - mimo iż niejednokrotnie pogrupowałem po kilka nieruchomości w jednym punkcie trochę tego uzbierało.Mam pytanie do radnych .... czy Wieluń to naprawdę tak bardzo czyste miasto. Pewnie takich miejsc jest znacznie więcej, ale miały nieszczęście znaleźć się na uboczu gdzie żaden z forumowiczów się nie przechadza.
Które cztery z poniżej wymienionych miejsc najskuteczniej łamią stereotyp Wielunia jako miasta czystego i zadbanego (najbardziej zasługują na przyznanie tytułu "Upadłej Wieży" )
1. Miejska ulica Głęboka (w tym prawie miejska rudera na rogu POW i Głębokiej) tutaj
2. Zaniedbane miejskie działki przy ulicy Kopernika (położone po prawej stronie ulicy jadąc w stronę ZUGiLu) tutaj
3. Rudery w centrum przy ulicy Ewangelickiej tutaj
4. Bałagan w okolicy stanowiska nr 15 na Dworcu Autobusowym tutaj
5. Bałagan w okolicy stacji PKP Wieluń Miasto tutaj
6. Zaśmiecone działki przy ulicy 18-go Stycznia (w okolicy Ronda) tutaj i tutaj
7. Otoczenie siedziby KRUS tutaj
8. Plac na tyłach Bricomarche tutaj
9. Rudera na terenie II LO i SP4 (od ulicy Szkolnej) tutaj
10. Miejska działka na tyłach cmentarza ewangelickiego tutaj
11. Prywatne nieruchomości przy ulicy Kopernika (położone po lewej stronie ulicy jadąc w stronę ZUGiLu) tutaj
12. Dom na rogu 18-go Stycznia i Zagłoby tutaj
13. Dom na Berlinku (aleja Kościuszki) tutaj
14. Nieruchomość w okolicy parku im M. Kałuży tutaj
15. Zaniedbane tereny wokół skrzyżowania Warszawska-Głowackiego-Krakowskie Przedmieście tutaj
16. Ulica Kołłątaja tutaj
17. Rudera przy ul Mokrej
18. Zdewastowane budynki cukrowni - w przeciwieństwie do powyższych tutaj należałoby dążyć do ocalenia hali i biurowcatutaj
Ruderę na ulicy Nadodrzańskiej wyłączam z zestawienie gdyż wkrótce nastąpi jej likwidacja tutaj.
Wysłany: 2009-04-26, 10:50 Fotki + ankieta + wirtualne dyplomy + może coś więcej
Wirtualne dyplomy to minimum
Samo wrzucanie fotek problemu nie rozwiąże ale może być mobilizujące dla władz i właścicieli nieruchomości - do podjęcia niezbędnych działań. Liczę na to iż przynajmniej część tych miejsc na dłużej przestanie straszyć. Nie mam tutaj na myśli okazyjnego sprzątania śmieci przez urząd lub właścicieli a rozwiązania długofalowe typu: karczowanie krzaków, demontaż niepotrzebnych już ogrodzeń poprawę zagospodarowania terenu poprzez np remonty wartościowych budynków, rozbiórki szop, budowę elementów małej architektury etc.
Naszym celem jest jak największe zawstydzenie i "napiętnowanie" odpowiedzialnych za utrzymanie czystości na działkach kandydujących do tytułu. Może wtedy poczują się zmotywowani ...... chociaż z pewnością nie wszyscy.
Pomógł: 18 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-04-30, 00:06
A'propos ankiety, to szkoda że kończy się ona dopiero w drugiej połowie czerwca Wydaje mi się, że mogłaby trwać 2 - 3 tygodnie, a 2 miesiące to trochę za dużo Ale to już decyzja pomysłodawcy i założyciela konkursu.
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2009-05-04, 10:01
niestety, trochę za późno żeby zgłosić to do tej edycji "Upadłej wieży" ale ja bym zaproponował osoby odpowiedzialne za oświetlenie uliczne w Wieluniu...
Dzień w pełni, widno, a latarnie pięknie nam przyświecaja..
Szkoda tylko, że za nasze pieniądze
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 236 Piwa: 8/5 Skąd: wielun
Wysłany: 2009-05-04, 10:59
Apropo poz nr. 10 na tej liście - tj. "Miejska działka na tyłach cmentarza ewangelickiego"
Teren został posprzątany, krzaki scięte, trawy skoszone, śmieci spalone.
Stan na piątek.
Stan na dziś rano - imprezy na działeczkach chyba były, pełno przerzuconych na wysprzatany teren reklamóweczek z pustymi butelkami po piwie, napojach i talerzykami.
Zgroza.
Pomógł: 18 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-05-04, 11:13
Grzegorz Nowak (W) napisał/a:
niestety, trochę za późno żeby zgłosić to do tej edycji "Upadłej wieży" ale ja bym zaproponował osoby odpowiedzialne za oświetlenie uliczne w Wieluniu...
Przecież to chyba oczywiste, że jest to związane z konserwacją oświetlenia i wymianą zużytych żarówek... Musi to być robione co jakiś czas, zresztą trwa to dosyć krótko. Więc nie wiem czym się tak denerwujesz.
Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2009-05-04, 11:18
Spooky napisał/a:
Przecież to chyba oczywiste, że jest to związane z konserwacją oświetlenia i wymianą zużytych żarówek... Musi to być robione co jakiś czas, zresztą trwa to dosyć krótko. Więc nie wiem czym się tak denerwujesz.
np. w niedzielę 3 maja???
coż za poświęcenie i oddanie pracy!
Wysłany: 2009-05-04, 14:52
np. w niedzielę 3 maja???
coż za poświęcenie i oddanie pracy!
No to nie wiem, w każdym razie na pewno jakiś powód był. Przecież światła nie włączyły się dlatego, że pracownik przypadkowo oparł się o włącznik. Dokładnego powodu pewnie nie uda nam się poznać, więc nie ma co zaśmiecać wątku Z mojej strony EOT.
Dzisiaj, jeszcze będąc w szpitalu, dowiedziałem się od bardzo poważnej i znanej w naszym mieście osoby, o stanie tego drugiego boiska w lasku miejskim. osoba ta opowiadała mi o strasznym brudzie, ogromnej ilości śmieci, butelek różnego typu. I w takim śmietnisku ponoć mają mieć treningi nasi piłkarze. Karygodne!!! Bardzo żałuję, że jeszcze nie mogę chodzić i nie pójdę tam, by zrobić zdjęcia jako dokument. Wierzę jednak tej osobie, bo jest a Wieluniu autorytetem.
I wokól Pomnika w lasku miejskim też nie jest za wesoło. A to już nazywam skandalem.
"Pozdrawiam" BRUDASÓW !!!! Ryszard Kmita
Wysłany: 2009-05-04, 20:40
Panie Ryszardzie, niestety problem z tamtą okolicą i laskiem miejskim jest taki, że tam nie ma wcale koszy na śmieci, a spaceruje tam przecież sporo ludzi, zazwyczaj chcą coś zjeść, wypić i potem z uwagi na brak koszy wyrzucają odpadki na ziemię. To jest zaniedbanie ze strony Urzędu Miasta, bo gdyby postawiono w tym coraz częściej odwiedzanym przez wielunian rejonie przynajmniej kilka - kilkanaście koszy na śmieci, to problem na pewno znacznie by się zmniejszył.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum