Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2012-12-15, 00:28 Paczkomat InPost
Do Wielunia dotarł, jakby się mogło dotychczas wydawać, ekskluzywny» dla mieszkańców naszego miasta paczkomat firmy InPost. Widoczny na zdjęciu znajduje się przy markecie Intermarche.
Paczkomaty InPost to system skrytek pocztowych, służący do odbierania paczek 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu.
Osoba robiąca zakupy przez Internet – po zamówieniu przesyłki do Paczkomatu InPost - otrzyma SMS i e-mail z kodem odbioru. Aby odebrać przesyłkę wystarczy wpisać na panelu Paczkomatu InPost numer telefonu komórkowego oraz otrzymany kod odbioru, a skrytka z oczekiwaną przesyłką otworzy się.
W ciągu 2 dni roboczych od momentu nadania paczki, przesyłka znajdzie się w paczkomacie. Odbiór paczki jest możliwy o dowolnej porze dnia czy nocy.
Jeśli Klient nie odbierze przesyłki w ciągu 3 dni, zostanie ona przewieziona do najbliższego Oddziału InPost. O adresie, pod którym paczka będzie czekać do odbioru Klient zostanie poinformowany SMS-em i e-mailem. W przypadku nieodebrania przesyłki w ciagu 14 dni od momentu doręczenia jej do Paczkomatu InPost, InPost zwróci przesyłkę Nadawcy na jego koszt, pobierając opłatę równą kwocie nadania tej przesyłki.
paczkomat.jpg
Plik ściągnięto 292 raz(y) 113,41 KB
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Wiek: 44 Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 46 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-12-17, 20:25
Ogólnie idea zacna, ale jak słusznie zauważył mój kolega, takie ustrojstwo powinno stać raczej w pomieszczeniu. No chyba że to jest zimą ogrzewane, a latem klimatyzowane. Kto chce aby jego przesyłka była wymrażana, albo wypiekana w takiej blaszanej puszcze? Nawet głupią płytę CD żal do tego wsadzić. Podobnie zastanawia mnie temat ewentualnej wilgoci. Może zorientowani w temacie jakoś rozjaśnią zagadnienie?
_________________ Nie zawsze mów co wiesz, ale zawsze wiedz co mówisz...
to_sem_ja, a to jaki czas masz zamiar przetrzymywać tam przesyłkę?
Uważasz, że paki aut dostawczych są klimatyzowane?
Dziwią mnie takie komentarze bez chwili zastanowienia.
Wysłany: 2012-12-17, 20:55
Ferbik, obawiam się, że na pace, a właściwie w zabudowie auta kurierskiego, temperatura powietrza (którego mamy kilka metrów sześciennych, a nie dziesiątą część metra) nie podlega takim skokom, jak w blaszanej puszcze, wystawionej na słońce, w bezruchu. Poza tym w aucie kurierskim nasza paczka nie jest jedyną i zwykle towarzyszy im spora ilość innych paczek, stanowiących doskonałą izolację termiczną. Nie zawsze można również radośnie tuż po otrzymaniu SMSa lecieć do paczkomatu.
"Dziwią mnie takie komentarze bez chwili zastanowienia."
[quote="to_sem_ja"]Ogólnie idea zacna, ale jak słusznie zauważył mój kolega, takie ustrojstwo powinno stać raczej w pomieszczeniu. No chyba że to jest zimą ogrzewane, a latem klimatyzowane. Kto chce aby jego przesyłka była wymrażana, albo wypiekana w takiej blaszanej puszcze? Nawet głupią płytę CD żal do tego wsadzić. Podobnie zastanawia mnie temat ewentualnej wilgoci. Może zorientowani w temacie jakoś rozjaśnią zagadnienie?[/quote
Jakie znasz pomieszczenie w Wieluniu, otwarte 24h na dobę. Bo jak ma stać w takim otwieranym rano i zamykanym wieczorem to przecież zwykła poczta z tego będzie , jak się patrzy. I wtedy cała idea traci sens.
Także, podbijam za Ferbikiem: Dziwią mnie takie komentarze bez chwili zastanowienia.
Jakie znasz pomieszczenie w Wieluniu, otwarte 24h na dobę. Bo jak ma stać w takim otwieranym rano i zamykanym wieczorem to przecież zwykła poczta z tego będzie , jak się patrzy. I wtedy cała idea traci sens.
Także, podbijam za Ferbikiem: Dziwią mnie takie komentarze bez chwili zastanowienia.
STATOIL
A na poważnie - wszystkie paczkomaty które widziałem stoją na zewnątrz. Taka to idea i tak ma być. Urządzenie to nie służy do zamawiania wędliny w środku lata.
Z paczkomatami jestem obecnie na bieżąco, także po rozmowie z przedstawicielką nie mam już obaw co do paczomatów. Pytanie dot. temperatury i warunków wewnątrz urządzenia też padło, ale wg statystyk - ok 80-85 % paczek w paczkomacie nie spędza dłużej niż 3 godziny, a paczki nieodebrane w 24 h to margines.
Także też podbijam za Ferbikiem.
Wysłany: 2012-12-20, 09:44
@waldex
Dziękuję za najbardziej rzeczowe rozwianie moich wątpliwości.
Sam z paczkomatu zatem nie będę korzystał, ale innym życzę miłych doznań i dopuszczenia do swojej świadomości, że ktoś może mieć odmienne zdanie na dany temat oraz może mieć inne oczekiwania, wymagania, sposób funkcjonowania.
"Także, podbijam za Ferbikiem: Dziwią mnie takie komentarze bez chwili zastanowienia."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum