Wysłany: 2007-07-03, 14:46 No to w końcu jest żle czy dobrze tzn. idzie ku lepszemu.
onet napisał/a:
Ernst&Young: przed Polską tylko Chiny
Polska zajmuje siódmą pozycję w świecie pod względem atrakcyjności dla zagranicznych inwestorów - wynika z badania "Atrakcyjność inwestycyjna Europy 2007" przeprowadzonego przez firmę doradczą Ernst&Young.
Wyprzedzają nas Chiny i Stany Zjednoczone, a wśród krajów europejskich: Niemcy, Rosja oraz Wielka Brytania. "Polska jest niekwestionowanym liderem wśród krajów Europy Środkowej i Wschodniej" - napisano w zaprezentowanym we wtorek raporcie. Według Ernst&Young, na nasz sukces wpłynęło położenie geograficzne oraz niskie koszty pracy.
Z badania wynika też, że Polska jest drugim najbardziej popularnym na świecie krajem do inwestycji, jeśli chodzi o produkcję przemysłową. Pod tym względem wyprzedzają nas jedynie Chiny.
Polska odniosła sukces, jeśli chodzi o kreowanie nowych miejsc pracy. W 2006 r. powstało ich 31 tys., czyli najwięcej w całej Europie - powiedziała na wtorkowej konferencji poświęconej raportowi Agnieszka Tałasiewicz z Ernst&Young.
Według niej, powoli zmniejsza się konkurencyjność Polski, osiągana dzięki niższym kosztom pracy. Mamy wykształconą kadrę pracowników, którzy nie chcą pracować za minimalną zapłatę. Dodała, że z Chinami możemy konkurować jakością produkcji.
Tałasiewicz zaznaczyła, że wyzwaniem dla naszego kraju jest zmiana struktury inwestycji, by przyciągać więcej inwestycji związanych z nowymi technologiami. By to osiągnąć, konieczne są dwa rodzaje działań - skuteczny marketing inwestycyjny oraz poprawa otoczenia biznesowego, m.in. stabilne i elastyczne prawo, poprawa infrastruktury telekomunikacyjnej i logistycznej oraz skrócenie procesu przyznawania wsparcia dla inwestorów.
Jak mówiła Tałasiewicz, musimy już teraz podjąć działania, które pozwolą utrzymać się w pierwszej dziesiątce najatrakcyjniejszych państw pod względem inwestycji. Jeśli tego nie zrobimy, może czekać nas podobny los jak Francję i Hiszpanię, których atrakcyjność ostatnio spadła. Według Tałasiewicz, w przyszłości zwiększy się też współpraca Polski z Indiami, które szukają w Europie miejsca do lokowania centrów obsługi.
Ekspertka podkreśliła, że raport wskazuje obecnie na bardzo dobry klimat inwestycyjny wokół Polski. "Inwestorzy potwierdzają, że chcą kontynuować swoją działalność w Europie, a krajem najchętniej wskazywanym jako miejsce lokowania przyszłych inwestycji niezmiennie pozostają Niemcy. Polska zajmuje drugą pozycję, podobnie jak przed rokiem" - czytamy w raporcie.
W tegorocznej edycji badania wzięło udział ponad 800 osób, przedstawicieli międzynarodowych inwestorów. 53 proc. respondentów pochodziło z Europy, 35 proc. z Ameryki Północnej, a 11 proc. z Azji.
Proszę wklejać artykuły a nie linki do nich! Następne tego typu posty będą usuwane.
Ferbik
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2007-07-03, 15:00, w całości zmieniany 1 raz
7 miejsce to coś, ale jak na nasz mozliwosci to nic... Wystarczyło by drogi polepszyc, urzedników pokory nauczyć, podatki od dochodów firm i ubezpieczenei zdrowotne obnizyć po stronie pracodawcy i 1 miejsce gwarantowane.
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-07-04, 13:52
Mateusz napisał/a:
7 miejsce to coś, ale jak na nasz mozliwosci to nic... Wystarczyło by drogi polepszyc, urzedników pokory nauczyć, podatki od dochodów firm i ubezpieczenei zdrowotne obnizyć po stronie pracodawcy i 1 miejsce gwarantowane.
Sądzisz, że w Polsce nie ma podatku dochodowego od firm? Ciekawe poglądy, ciekawe...
Wg mnie dochód uzyskany przez firmę, ale nie przeznaczony na pensję dla pracowników, lecz na dalszy rozwój firmy powinien być nieopodatkowany. To sprzyja inwestowaniu i szybkiemu rozwojowi firmy.
wielunianka
5zł od godziny?? Żartujesz sobie?? Gdzie tak mało płacą? Ja nie mam 18 lat a już 6zł co najmniej na godzine mam.
Wg mnie dochód uzyskany przez firmę, ale nie przeznaczony na pensję dla pracowników, lecz na dalszy rozwój firmy powinien być nieopodatkowany. To sprzyja inwestowaniu i szybkiemu rozwojowi firmy.
Nie jestem ksiegowym (jesli ktoś wie dokładnie jak to jest to niech mnie poprawi) ale o ile mi wiadomo to tak jest jakbys chciał żeby było Firmy płacą podatek dochodowy od wypracowanego dochodu, a zatem od różnicy miedzy przychodami a kosztami. A kosztami są m.in. koszty związane z rozwojem firmy (np. zakup nowych maszyn, tworzenie miejsc pracy, zakup nieruchomości i ruchomości mających służyć rozwojowi firmy - definicja kosztów w prawie podatkowym jest bardzo szeroka).
Mateusz napisał/a:
5zł od godziny?? Żartujesz sobie?? Gdzie tak mało płacą? Ja nie mam 18 lat a już 6zł co najmniej na godzine mam.
powiem ci że w wielu firmach w Wieluniu i nie tylko sa takie płace. Wiele osób pracuje za najniższą krajową, a to daje ok. 4 zł / godzine netto (5,60 zł brutto). A jest jeszcze mozliwośc niższej płacy w przypadku pracowników podejmujących pierwszą pracę. Więc te stawki nie powinny nikogo dziwić.
I odpowiedz sobie na pytanie czy praca którą wykonujesz jest stała czy sezonowa, czy masz umowe o prace, ubezpieczenie itp. Bo jesli nie masz umowy o prace a jest to praca sezonowa, to 6 zł na godzine to tak naprawde żadna rewelacja. Pogadamy za kilka lat jak skończysz szkołe lub studia i bedziesz szukał pracy w swoim zawodzie - wtedy pochwalisz się (lub nie) kwotą jaką zarabiasz. A póki co nie wyśmiewaj się z tego ile zarabiają inni - fajnie sie krytykuje jak sie jest na garnuszku rodziców.
I jeszcze jedno - z tego co pamiętam to niedawno krytykowałeś warunki pracy w Polsce i pisałeś że chcesz wyjechac za granicę do pracy. Co sie stało że zostałeś w Polsce?
Mateusz napisał/a:
powiem ci że w wielu firmach w Wieluniu i nie tylko sa takie płace. Wiele osób pracuje za najniższą krajową, a to daje ok. 4 zł / godzine netto (5,60 zł brutto). A jest jeszcze mozliwośc niższej płacy w przypadku pracowników podejmujących pierwszą pracę. Więc te stawki nie powinny nikogo dziwić.
Zgadzam sie z redem, ze takie sstaawki są możlliwe. Jak pracowałam w sklepie nielegalnie dostawałam 4,50 za godzine, a w firmie w której pracowałam legalnie dostawałam 5 zł za godzine. Więc takie zarobki są możliwe.
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Zgadzam sie z redem, ze takie sstaawki są możlliwe. Jak pracowałam w sklepie nielegalnie dostawałam 4,50 za godzine, a w firmie w której pracowałam legalnie dostawałam 5 zł za godzine. Więc takie zarobki są możliwe.
Dokładnie. Zapytaj ile zarabiają pracownicy w marketach albo sprzedawcy w sklepach. Ja pracując jeszcze niedawno w ZUGiLu tez mialem niewiele więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum