R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio




Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Propozycje kulinarne
Autor Wiadomość
jenusia 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia



Pomogła: 18 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 03 Lut 2006
Posty: 1016
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-10-02, 22:18   

też znam te naleśniki w wersji z serem żółtym to taki smak dzieciństwa. Ja polewam je jeszcze ketchupem :)
A co do kalorii - oprócz wody wszystko ma kalorie. Można jeść co się lubi, byle zachować umiar. Np jeśli lubi pizze zjedz kawałek czy dwa, zamiast połówki pizzy czy nawet całej. I nie codziennie, a raz na jakiś czas i wtedy nie martwisz się o te kalorie.
_________________
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Dominika 
WIELUNIAK


Pomogła: 24 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lip 2005
Posty: 3430
Piwa: 3/4
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2011-10-03, 20:32   

red napisał/a:
Bardzo dużo tej książki zdążymy przeczytać :D
Dania na bazie makaronu to nawet dla niedzielnych kucharzy góra 20 minut pracy.


Przeceniasz mnie :P A książka faktycznie fajna. :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Dominika 
WIELUNIAK


Pomogła: 24 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lip 2005
Posty: 3430
Piwa: 3/4
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2011-10-03, 20:45   

Nowy przepis:
- ok 200 g pieczarek albo 2 średnie cukinie
- sałata lodowa
- 2 pomidory
- ok 30 dag wędzonej wędliny w kawałku
- 2 czerwone papryki
- ziemniaki takie mniejsze :)
- koperek
- czosnek
-zioła prowansalskie

Kroimy pieczarki (opcjonalnie cukinie), wędlinę i paprykę w 0,5 cm kostkę, tak, żeby każdy ze składników stanowił ok 1/3 całości. Wszystko wrzucamy na patelnię do tego wciskamy ząbek czosnek. Solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi do smaku. Wszystko smażymy na średnim ogniu, co chwile mieszając.
Jak już jest zarumienione zmniejszamy gaz na minimalny, przykrywamy pokrywką i zostawiamy, żeby doszło :)
W międzyczasie gotujemy ziemniaki, jak się ugotują, posypujemy je pokrojonym koperkiem (ile kto lubi).

Podanie:
Kroimy na drobno pół sałaty lodowej. Usypujemy z tego na talerzu/ talerzach kopczyk z sałaty. Dookoła kopczyku układamy pomidorki pokrojone w półksiężyce. Na kopczyki układamy wcześniej usmażone produkty. Dookoła układamy pyrki z koperkiem.

Na 2,5 osoby.
Czas przyrządzenia: opcja dla niedzielnych kucharzy ok 45 min. (łącznie z pilnowaniem gotujących się pyrów :P )
Opcja dla szefów kuchni?- myślę, że nie mają potrzeby tu zaglądania. :twisted:

Smacznego!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Maciej 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
EWI w Sercu



Pomógł: 13 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 1155
Piwa: 5/6
Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2011-10-12, 10:59   

Magduś napisał/a:
Ja polecam kurczaka curry w porach z ryżem. Proste, błyskawiczne danie i pyyyyyszne.


Zrobiłem , pycha :) . Muiałem kilka małych zmian zrobić , np dodałem mleczko do kawy bo nic innego nie miałem i za mało curry ale i tak wyszło super .




Czekam na następne ;)
_________________
Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
ania_a 
Czytał o Wieluniu



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 11 Mar 2010
Posty: 37
Skąd: wieluń
Wysłany: 2011-10-19, 16:51   

Magduś napisał/a:


Ja polecam kurczaka curry w porach z ryżem. Proste, błyskawiczne danie i pyyyyyszne.




Ja również lubię takie mieszanki i także polecam. Wyszło super. Zarówno mnie jak i koleżance bardzo smakowało :D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Magduś 
Przyjeżdża na zakupy
Miss Forum 2007


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 07 Mar 2006
Posty: 464
Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2011-10-21, 17:15   

Cieszę się, że Wam smakowało. :D

To teraz przepis na coś równie pysznego.

Chili con carne z czerwoną fasolą i kukurydzą.

Składniki dla 2-3 głodnych osób :wink:

- 300g mielonego mięsa (lub więcej jeśli ktoś lubi)
- czerwona papryka
- puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- puszka pomidorów
- cebula
- szkl. bulionu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: pieprz cayenne, papryka słodka, ostra, pieprz, sól
- trochę oleju


Na patelni rozgrzewam olej, następnie podsmażam mięso i pokrojoną w kostkę cebulę. Po podsmażeniu przerzucam mięso do garnka, dodaję łyżkę koncentratu, łyżeczkę pieprzu cayenne, pokrojoną w paski/kostkę paprykę, mieszam i chwilę duszę. Zalewam to szklanką bulionu, pomidorami z puszki wraz z sokiem i przykrywam. Całość duszę ok. 25 minut przy czym na koniec odkrywam przykrywkę, jeśli sos jest za rzadki. Konsystencja ma być dość gęsta. Gdy już papryka będzie miękka i nadmiar wody nam wyparuje, dodaję fasolę i kukurydzę, duszę jeszcze kilka minut. Doprawiam pieprzem, papryką i solą jeśli potrzeba.

Podaję z ryżem. :smile:

2011-10-20 16.22.23.jpg
Plik ściągnięto 234 raz(y) 101,19 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Magduś 
Przyjeżdża na zakupy
Miss Forum 2007


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 07 Mar 2006
Posty: 464
Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2011-10-27, 21:40   

Kurczak 5 smaków z ryżem

Dzisiejsza improwizacja w 20 minut. :wink: Bardzo fajnie wyszło, na pewno nie raz jeszcze zrobię.

Składniki dla dwóch osób:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- paczka warzyw na patelnię np. z Hortexu
- sos słodki chilli
- sos sojowy* - opcja
- przyprawy: przyprawa chińska 5 smaków np. Kamis, papryka słodka, ostra, sól, pieprz
- olej
- ryż

Najpierw dobrze rozmroziłam warzywa w mikrofalówce (robię to w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez ok. 8 minut na mocy 800W).
W woku (można na patelni) rozgrzałam trochę oleju. Wrzucam pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiam przyprawą 5 smaków, podsmażam, dodaję łyżkę sosu sojowego. Później wrzucam rozmrożone warzywa, przyprawiam papryką, solą, pieprzem. Chwilę podsmażam, mieszając co chwilę. Na końcu dodaję sporo sosu chilli (radzę to zrobić na chwilę przed zakończeniem, ponieważ w sosie jest dużo cukru i może się za bardzo przyjarać).

W międzyczasie gotuję ryż.

Gotowe! :smile:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Magduś 
Przyjeżdża na zakupy
Miss Forum 2007


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 07 Mar 2006
Posty: 464
Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2012-02-01, 09:21   

Błyskawiczny makaron z brokułami dla leniwych. :smile:

W jednym garnku w posolonej wodzie gotuję brokuła (dłużej lub krócej, jak kto lubi, ja wolę, jak jest miękki).
W drugim garnku gotuję makaron penne.
Po ugotowaniu na patelni roztapiam spory wiór masła, dodaję różyczki brokuła, wciskam ząbek czosnku (można więcej, jak ktoś lubi), dodaję makaron, wszystko mieszam, doprawiam do smaku solą, a na koniec dodaję startego sera (daję dość dużo, pół na pół ser żółty i mozzarella). Podgrzewam, aż ser się roztopi. Jeśli ser jest dość słony, to poczekałabym z doprawianiem potrawy do samego końca.

Gotowe! :smile:

Aha, danie dla 2-3 osób.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Ewka87 
Przyjeżdża na zakupy


Pomogła: 7 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 14 Kwi 2007
Posty: 399
Skąd: Wieluń/ Częstochowa
Wysłany: 2012-02-01, 20:32   

Robię coś podobnego, tylko podsmażam jeszcze do tego pieczarki i nie dodaję czosnku.
Bardzo smaczne, polecam :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Marta 
WIELUNIAK



Pomogła: 40 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 13 Lip 2005
Posty: 2807
Piwa: 5/4
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-04-01, 19:46   

A co polecacie na wielkanocny stół? Szukam inspiracji :D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-04-01, 19:46   

Żur, kiełbasę, jajec górkę :DDD
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Mrówek 
Moderator



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 26 Sie 2006
Posty: 3747
Piwa: 39/17
Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2012-04-01, 19:58   

kurka kurka...
Co dajemy do święconki?
- kiełbaskę, chrzanik, sól...jajka baranka...
_________________
"Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Marta 
WIELUNIAK



Pomogła: 40 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 13 Lip 2005
Posty: 2807
Piwa: 5/4
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-04-02, 17:08   

No dzięki chłopaki, bardzo mi pomogliście :twisted:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
ourson 
Moderator


Pomógł: 46 razy
Wiek: 43
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 3905
Piwa: 79/18
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-04-02, 17:21   

Ferbik napisał/a:
jajec górkę


jajka drogie w tym roku, więc z tą górką to bym uwazał... :twisted:
_________________
Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Mrówek 
Moderator



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 26 Sie 2006
Posty: 3747
Piwa: 39/17
Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2012-05-14, 16:12   

Pyszna zupa chrzanowa - nie taka jak z Obrowa

Składniki:
rosół z niedzieli z warzywami
śmietanę
zupę żurek w proszku
chrzan ze słoiczka

W trakcie gotowania rosołu dodajemy do niego ugotowane warzywa pokrojone na drobną kostkę.
W oddzielnym naczyniu rozrabiamy żurek wg. przepisu, dodajemy trochę śmietany i 2-3 łyżeczki chrzanu - zależy od tego jaki jest mocny.
Mieszamy.
_________________
"Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Acid v 0.4 modified by Nasedo.


Wieluń Forum dyskusyjne
Kontakt z Administracją Forum | Kontakt z właścicielem domeny
Stomatolog Wieluń Sprawdzenie przebiegu BMW | Iris Trade Łódź Montaż instalacji gazowych | Skracanie linków | Klinika BMW | Notariusz Włochy BMW SPRAWDZENIE PRZEBIEGU,HISTORIA SERWISOWA BMW