a jak ładnie wczoraj jadłysmy ptysia z Panną Anną.... najlepiej krem smakował z noska
no taaaaak to był piękny dzień rajd po cukierniach i rajd po instytucie czterokołowcem hehehe:P
SAŁATKA CAPRESE
[shadow=green]SKŁADNIKI[/shadow]
1 kulka sera mozzarella
1 duży lub dwa małe pomidory
świeża bazylia
oliwa
ocet winny <lub niewinny sprawa prokuratora> lub balsamiczny <nie mylić z Balsmamem Pomorskim>
sól i pieprz
[shadow=red]PRZYGOTOWANIE[/shadow]
Pomidory pokrój w niezbyt cienkie plastry, podobnie postąp z mozzarellą. Plastry pomidora ułóż obok siebie na talerzu. Na pomidory połóż plastry mozzarelli. Oliwę wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Powstałym sosem polej pomidory i mozzarellę. Całośc posyp świeżą bazylią.
SMACZNEGO!
_________________ Last night I asked my Angel to watch over you, but he came back soon .... I asked :"Why?" He smiled and said : "An Angel doesn't watch over another Angel...".
Aniołku daj mi przepis na te placuszki jabłkowe Pokshyfovej .
Tutaj mam Ci go napisać?? Ja się zapytać muszę, czy zostanę upoważniona do zamieszczania go publicznie
Jaro napisał/a:
Angel, scaliłem Twój temat do tego, ponieważ jak widać wątek
propozycji kulinarnych był już dawno zaczęty.
Dziękuję i przepraszam
_________________ Last night I asked my Angel to watch over you, but he came back soon .... I asked :"Why?" He smiled and said : "An Angel doesn't watch over another Angel...".
Mąkę wymieszać z solą i przesiać do miski. Żółtka ubić z oliwą, dodać do mąki i ymieszać. Powoli wlewać piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę z ciastem przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do napęcznienia. Jabłka obrac, umyc, usuń gniazda nasienne i pokroić w plastry. Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z piwnym ciastem. Robić to ostrożnie,aby piana nie opadła, bo to dzięki niej racuchy są puszyste. Plastry jabłek zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SmAcZnEgO
Ryfka [Usunięty]
Wysłany: 2006-04-25, 20:21
"Ser wyjmujemy z opakowania i optaczamy" czy ser można optaczyć, optoczyć , czy może obtoczyć ? to pytanie do Jaro
Sorry, ale nie mogłam sie powstrzymać
Nie masz czasu na gotowanie - to nie jest usprawiedliwienie, by jeść byle co.
Szybko możesz przyrządzić zdrowy letni posiłek. Wracając z pracy, kup łososia i warzywa. Wystarczy kilka minut, by wyczarować z nich smaczne i pożywne danie po czym zasiąść wygodnie przed komputerem i przenieść się do strony www.wielun.biz
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 20 minut
Składniki: żółta papryka, czerwona papryka, mała cukinia, 25 dag pomidorków koktajlowych, 10 dag groszku cukrowego, 10 dag wędzonego łososia, 2 gałązki koperku
Na bazyliowy winegret: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka pesto, ząbek czosnku, sól, pieprz
Na sos wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, pesto i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Plasterki łososia posmarować sosem, chłodzić 20 min. Paprykę oczyścić, żółtą pokroić w krótkie paseczki, a czerwoną w drobną kostkę. Z cukinii odciąć końce i karbowanym nożem pokroić ją na nieco grubsze plasterki. Plastry cukinii i strączki groszku obgotowywać 2-3 min w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą i osączyć. Pomidorki pokroić. Warzywa polać resztą sosu i ostrożnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zwinięte plasterki zamarynowanego łososia. Posypać koperkiem.
Pomogła: 18 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Lut 2006 Posty: 1016 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-02, 11:10 Sałatka z makaronu ryżowego
-ok 200-250 g makaronu ryżowego
- świeży ogórek wielkości sklepowych "węży"
- 30 dkg kiełbasy drobiowej
- puszka fasoli czerwonej
- trochę startego sera żółtego
- groszek bądź kukurydza w zależności od upodobań
-majonez
- sól, pieprz
Makaron ugotować, poczekać aż ostygnie. Ogórka i kiełbasę pokroić w kostkę. Dodać resztę składników wymieszać z makaronem. Doprawić przyprawami i majonezem.
Smacznego
_________________ W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie.
Pomogła: 12 razy Wiek: 43 Dołączyła: 17 Lis 2005 Posty: 1648 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-02, 11:31
sałatka z Tortellini (mniam)
1 paczka Tortellini
1 por
1 ogórek
sól, pieprz
majonez
Por pokroić w drobne plasterki, posolić i odstawić na kilka minut, żeby zmiękł.
Tortellini ugotować w osolonej wodzie, ogórka pokroić w kostkę, dodać i wymieszać składniki, dodać majonezu, doprawić sola i pieprzem do smaku i wcinać, aż sie uszy będą trzęsły
1 paczka Tortellini
1 por
1 ogórek
sól, pieprz
majonez
Por pokroić w drobne plasterki, posolić i odstawić na kilka minut, żeby zmiękł.
Tortellini ugotować w osolonej wodzie, ogórka pokroić w kostkę, dodać i wymieszać składniki, dodać majonezu, doprawić sola i pieprzem do smaku i wcinać, aż sie uszy będą trzęsły
można również dodać drobno pokrojonego pomidora i np paprykę
Pomogła: 8 razy Wiek: 35 Dołączyła: 08 Gru 2006 Posty: 727 Skąd: z 1038:D
Wysłany: 2007-08-02, 16:29
to ja o mojej włoskiej sałatce napiszę w takim razie
porwana na strzępy sałata
pomidory pokrojone na 'ósemki'
oliwki
mozzarella pokrojona w kostkę
zielony ogórek pokrojony w plastry
do tego sos vinegret albo włoski do sałatek;)
proporcje to się daje na oko i tyle;)
smacznego
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-02, 18:05
Jaro napisał/a:
Angel, scaliłem Twój temat do tego, ponieważ jak widać wątek propozycji kulinarnych był już dawno zaczęty.
BTW. SAŁATKA CAPRESE, jest przepyszna
Również uwielbiam, nie ma tygodnia, gdzie bym takiej nie zjadł
Z dań prostych podam wam mój przepis na frytki
Potrzebne są frytki , przyprawa do frytek lub ziemniaków (np. Kamis), sól, pieprz, ostry ketchup i majonez.
Frytki smażę na dużej patelni, są wtedy fajnie lekko przypieczone, oczywiście zdrowa oliwa z oliwek. Za to ogień musi być duży. Po 2-3 minutach frytki obsypuję obficie przyprawą do frytek i dodaję (tu wedle uznania) również sól i pieprz, smażę niemal cały czas mieszając. Kiedy już są gotowe (spróbować!), wywalam na talerz i polewam dużą ilością ketchupu (bez obaw, zdrowy jest!) i dodaję parę łyżeczek majonezu, tak, żeby się wymieszał z ketchupem
Dodam, że każdy kto spróbuje moich frytków nie ma już ochoty na żadne inne, to naprawdę zupełnie inny smak!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum