R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio




Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Propozycje kulinarne
Autor Wiadomość
akirus 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia


Pomogła: 16 razy
Wiek: 42
Dołączyła: 26 Paź 2006
Posty: 1259
Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-08-10, 16:07   

no to jak na grila to i deser może być (a bez grilla w piekarniku :wink: )

potrzebujemy: duże jabłka (około 6 szt)
dżem wiśniowy
rodzynki namoczone w rumie
cynamon (ile kto lubi)
dżem, rodzynki i cynamon mieszamy, z jabłek wykrawamy środek z pestkami i nadziewamy dżemem, każde jabłko owijamy w folię i pieczemy na grillu aż będą miękkie

pyyycha
_________________
Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Paulina 
Ma stragan na targu



Pomogła: 10 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 08 Cze 2006
Posty: 557
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-11, 12:45   

pyszne ciacho polecam :)

Biszkopt: 4 jajka, 1 szkl. maki, 3/4 szkl. cukru, 1/2 proszku do pieczenia.
Upiec 1 placek przekroic na pół.

Masa jabłkowa: 3/4 kg jabłek, 2 galaretki cytrynowe.
Uprażyć jabłka , wlać jedna galeretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody

Krem: 1 budyń śmietankowy. 125 dkg masła.
Utrzeć masło z ugotowanym, wystudzonym budyniem.

UKŁADAĆ WARSTWY:
1. ciasto nasączone drugą galaretką,
2. masa jabłkowa,
WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 2 GODZINY,

na to :
3. warstwa kremu,
4. ciasto nasączone galaretką,
5. krem, owoce.

Przepis wyprobowany pyszne mniamm :))


I jeszcze szybki przepis na makaron

Makaron gotujemy al dente (świderki albo rurki). W tym czasie podsmażamy na maśle kurki, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek przeciśniety przez praske i po chwili śmietanę.
Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, dodajemy siekana natkę wszytko mieszamy.
Posypujemy parmezanem i gotowe.


SMACZNEGO :)
_________________
Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania.
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2007-08-11, 14:58, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
akirus 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia


Pomogła: 16 razy
Wiek: 42
Dołączyła: 26 Paź 2006
Posty: 1259
Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-08-14, 21:33   

Paulina przypomniałaś mi o moim ulubionym szybkim daniu na makaron

makaron wstążki lub gniazdka - gotujemy
porcję brokułów - gotujemy

na patelni rozgrzewamy trochę oleju i pół kostki rosołowej i wrzucamy brokuła i makaron, a po chwili wbijamy jajko

wykładamy na talerz i posypujemy tartym żółtym serem

szybkie i smaczne
_________________
Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Maru 
Mieszka pod Wieluniem
Bywa w Wieluniu



Pomógł: 17 razy
Wiek: 71
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 940
Piwa: 4/4
Skąd: Łódź
  Wysłany: 2007-08-15, 19:16   

A kto potrafi to zrobić.

Danie.jpg
Plik ściągnięto 220 raz(y) 39,33 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
jenusia 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia



Pomogła: 18 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 03 Lut 2006
Posty: 1016
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-22, 18:56   naleśniki nietradycyjne :P

składniki:
naleśnik
parówka
plastry żółtego sera
ketchup

Wykonanie:
Na naleśniku ułożyć plaster żółtego sera, parówkę i zawinąć. Następnie podsmażyć na patelce ok 3-5 min żeby ser się rozpuścił. Ketchup na górę lub do środka, w zależności jak kto woli :P Prosto, szybko i smacznie :P
_________________
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie.
Ostatnio zmieniony przez jenusia 2007-08-23, 12:40, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-22, 20:06   

jenusia, a co z tą parówką?
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
glizda 
Moderator
diablica



Pomogła: 45 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 14 Lis 2006
Posty: 4328
Piwa: 24/21
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-22, 20:12   

Ferbik napisał/a:
jenusia, a co z tą parówką?


Wydaje mi się że parówkę trzeba połozyć na naleśniku i na serze i dopiero zawinąć :P
_________________
Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
AnnBlue 
Mieszka pod Wieluniem



Pomogła: 10 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 18 Wrz 2006
Posty: 918
Skąd: W-n/prawie Wieluń
Wysłany: 2007-08-22, 20:16   

Ferbik napisał/a:
jenusia, a co z tą parówką?

hyhyhy...chyba jest wykorzystana w inny sposó znany tylko kobietkom :twisted:
A tak na powaznie to pewnie jest zawinieta w naleśnik razem z serem :)
_________________
Nic nie jest tak silne jak delikatność; nic tak delikatne jak prawdziwa siła...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
akirus 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia


Pomogła: 16 razy
Wiek: 42
Dołączyła: 26 Paź 2006
Posty: 1259
Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-08-22, 21:53   

Cytat:
hyhyhy...chyba jest wykorzystana w inny sposó znany tylko kobietkom


hmmmm rozmarzyłam się...... :P
_________________
Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
glizda 
Moderator
diablica



Pomogła: 45 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 14 Lis 2006
Posty: 4328
Piwa: 24/21
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-23, 07:45   

Maru napisał/a:
A kto potrafi to zrobić.


Maru to tak zwany sznycel po wiedeńsku :grin: w polskiej wersji podaje się go z jajkiem sadzonym. Przyrządza się go z cielęciny.

- 50 dag cielęciny bez kości
- 5 jajek
- tłuszcz do smażenia
- mąka i bułka tarta do panierowania
- łyżeczka posiekanego koperku


Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry. Rozbić tłuczkiem, uformować kotlety. Obtoczyć w mące, jednym roztrzepanym jajku a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na gorącym tłuszczu, na złoto.
Na drugiej patelni zrobić jajka sadzone, smażąc je na maśle.
Na talerzu układać sznycle, na każdym z nich jajko sadzone. Sznycle posypać koperkiem.

Życzę smacznego :!: :grin:
_________________
Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
jenusia 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia



Pomogła: 18 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 03 Lut 2006
Posty: 1016
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-23, 12:40   

No tak zapomniałam napisać że parówkę oczywiście tez owinąć naleśnikiem :P
_________________
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
yampress 
WIELUNIAK


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 3119
Otrzymał 6 piw(a)
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-23, 16:33   

parówka do przygryzania naleśnika :P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
hajen 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
4x2+8x1x1+2+1



Pomógł: 27 razy
Wiek: 35
Dołączył: 17 Mar 2007
Posty: 1451
Piwa: 29/26
Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2007-08-23, 19:50   

akirus napisał/a:
Cytat:
hyhyhy...chyba jest wykorzystana w inny sposó znany tylko kobietkom


hmmmm rozmarzyłam się...... :P


a ja poplakalem ze smiechu :D

PS. Dobre to jenusia :D
_________________
Też jestem w szoku.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Kasiulek 
Czytał o Wieluniu
Kasiulka


Pomogła: 2 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 03 Wrz 2007
Posty: 44
Skąd: chorzów/wieluń
  Wysłany: 2007-09-11, 14:58   sałatki

Może macie jakies super przepisy na sałatki??
Ja zaczynając temacik proponuje prostą ale smaczną sałatkę z tuńczykiem ( o ile ktoś lubi).
Składniki:
-Makaron (kto jaki woli)
-tuńczyk w oleju
-ogórki kiszony (bądź małosolny)
- jajka na twardo (bez skojarzęń:))
-kukurdz z puszki
- sól, pieprz

Proporcje w zaleznosci ile kto chce sałatki.
Makaron ugotować, preferuje świderki. Tuńczyka podrobić, ogórki i jajko pokroić w kosteczkę, dodać kukurydzę i wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli ktoś woli to można dodać majonez.
Pychotka:)
_________________
"Carpe Diem"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-09-11, 15:23   

A więc ja coś zapodam, kiedyś już to zarzucałem początkując ten temat, ale sosik rewelacja więc upgreaduję przepis :)

SAŁATKA GYROS


Sałatka:
0,5 kg piersi z kurczaka
1 kapusta pekińska
1 przyprawa do gyrosa (najlepsza wg mnie jest Kotanyi)
2 cebule czerwone
ogórki konserwowe
puszka kukurydzy konserwowej
puszka fasolki konserwowej czerwonej
ketchup pikantny
majonez

Sos:
duży jogurt naturalny
2 pęczki koperku
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
sól
pieprz


Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu. Wykonanie sałatki: Mięso pokroić w niewielkie kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do wystygnięcia. Następnie układać warstwami: pół pokrojonej kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 ogórków konserwowych również pokrojonych w kostkę, odsączoną kukurydzę, kukurydzę polać ketchupem, następnie odcedzoną i opłukaną fasolkę, warstwa majonezu i na sam koniec resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę podawać z sosem.
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Acid v 0.4 modified by Nasedo.


Wieluń Forum dyskusyjne
Kontakt z Administracją Forum | Kontakt z właścicielem domeny
Stomatolog Wieluń Sprawdzenie przebiegu BMW | Iris Trade Łódź Montaż instalacji gazowych | Skracanie linków | Klinika BMW | Notariusz Włochy BMW SPRAWDZENIE PRZEBIEGU,HISTORIA SERWISOWA BMW