R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio




Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Propozycje kulinarne
Autor Wiadomość
starszy pan 
Dojeżdża PKSem
zawsze spokojny


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 23 Mar 2011
Posty: 240
Otrzymał 15 piw(a)
Skąd: przybył do Wielunia
Wysłany: 2012-05-14, 16:23   

.

Nie wiem czy już coś takiego było ale może komuś zasmakuje ...

Proste i szybkie danie :
" Zapiekany kurczak z ryżem "

Przepis ze strony :
http://kotlet.tv/

A tu wykonanie :
http://www.youtube.com/wa...player_embedded







.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
glizda 
Moderator
diablica



Pomogła: 45 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 14 Lis 2006
Posty: 4328
Piwa: 24/21
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-10-26, 09:22   

Tej jesieni zrobiłam dwie nalewki: jedną z malin i potterówkę, tej drugiej już nie mam :D

MALINÓWKA

SKŁADNIKI:

• 1 i 1/2 kg dojrzałych jeżyn lub malin
• 1 kg cukru
• 1 litr spirytusu 95%
PRZYGOTOWANIE:
Dojrzałe owoce przebrać, oczyścić z szypułek i zmiksować lub zgnieść, dodać cukier, dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonego, suchego słoja, przykryć jałową gazą i pozostawić na 2 dni w ciepłym, słonecznym miejscu. Następnie wlać spirytus i dobrze wymieszać. Po 3 dniach przecedzić przez sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną jałową gazą. Odstawić na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesączyć nalewkę przez gazę, przelać do wyparzonych, suchych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
Smacznego i na zdrowie!

POTTERÓWKA

SKŁADNIKI:
1 l piwa potter
0,5l spirytusu
1,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki miodu

Piwo podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukry i miód. Pozostawiamy do ostudzenia.
Do zimnego piwka wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do butelek :D
Smacznego!

Potterówka szybko się rozeszła, ale mam zamiar znów ją zrobić :)
_________________
Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
yabos 
Wieluniaczek



Pomógł: 14 razy
Wiek: 37
Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 1660
Piwa: 4/2
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-10-26, 09:53   

Piwo poRter, no chyba, że ta nalewka to jakiś przepis z Harrego Pottera;)
_________________
Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
glizda 
Moderator
diablica



Pomogła: 45 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 14 Lis 2006
Posty: 4328
Piwa: 24/21
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-10-26, 09:59   

yabos napisał/a:
Piwo poRter, no chyba, że ta nalewka to jakiś przepis z Harrego Pottera;)


Masz rację :) piwo porter miało być :D każdemu może się zdarzyć mała literówka:D
_________________
Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Jaro 
Administrator
wielun.biz



Pomógł: 66 razy
Wiek: 47
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 7303
Piwa: 33/113
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-10-26, 14:23   

yabos napisał/a:
no chyba, że ta nalewka to jakiś przepis z Harrego Pottera;)


Po której to się lata. :lol:
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
glizda 
Moderator
diablica



Pomogła: 45 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 14 Lis 2006
Posty: 4328
Piwa: 24/21
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-10-26, 19:17   

Jaro, po mojej nalewce może się nie lata ale kopa daje :D
_________________
Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Dominika 
WIELUNIAK


Pomogła: 24 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lip 2005
Posty: 3430
Piwa: 3/4
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2012-11-21, 10:23   

Roladki ze schabu

Potrzebne składniki:
- bitki schabu (1 bitka= 1 roladka- więc ile kto chce, tyle będzie potrzebował schabu :wink: )
- wegeta
- musztarda francuska (polecam KAMIS)
- boczek
- kawałek kiełbasy (zwyczajna)
- ogórki kiszone
- cebula
- wykałaczki
- oliwa
- śmietana 18%
- mąka pszenna

Tłuczemy bitki. Kroimy boczek, kiełbasę, ogórki, cebulkę w paski. Następnie smarujemy bitki musztardą francuską, posypujemy wegetą. Układamy na jednym końcu po ok 2-3 kawałki boczku, kiełbasy, ogórka i cebuli i zawijamy. Następnie zawiniętą roladkę spinamy wykałaczką, tak, by się nie rozerwała.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy roladki, smażymy. Przykrywamy pokrywką, by się dusiły. Gdy bitki już będą usmażone dodajemy śmietanę z mąką i robimy sos.

Roladki można podawać z buraczkami i kluskami śląskimi, czy też ziemniakami.

Smacznego. :P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Maciej 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
EWI w Sercu



Pomógł: 13 razy
Wiek: 47
Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 1155
Piwa: 5/6
Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2012-11-25, 09:59   

Ma ktoś jakiś fany przepis na pierś z kury/indyka tak żeby facet ogarnął ? . Może być na ostro .
_________________
Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-02-02, 09:12   

Prawdziwa włoska pizza:

Składniki:
25 dag mąki Farina 00 KONIECZNIE - nie żadna inna, żaden inny zastępnik - koniecznie ten typ. Jest bezkonkurencyjna, zresztą... nie ma o czym pisać. Przekona się ten, kto spróbuje.
120ml ciepłej wody
4-6g drożdży suszonych bądź 10-15g świeżych

duża łyżka oliwy z oliwek
duża łyżka soli
polpa z bazylią lub ewentualnie inny sos na bazie przecieru z dodatkiem bazylii i oregano

Przygotowujemy ciasto:

Mąkę przesiewamy (musi być dobrze napowietrzona), w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę solimy i dodajemy oliwy. Następnie wlewamy wodę drożdżową. Urabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby nie kleiło się do ręki - w tym wypadku trzeba - jak już zbije się w jednolitą masę - dosypywać miarowo mąki, aby stworzyła się nieklejąca kulka.
Kolejny krok to przykrycie ciasta i odstawienie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Włosi czasem odstawiają ciasto na cały dzień, ale generalnie potrzeba nam od pół godziny do godziny.
Wyrośnięte ciasto rozciągam rękami, nie wałkuję, ponieważ wałek wyciska powietrze z ciasta, a ono też ma wpływ na ciasto. Na początku nie wychodzi, ale z wyrobieniem kilku pizz dojdziecie do wprawy. Chodzi o to, żeby uzyskać jak najcieńszy placek.

Ciasto rozkładamy na wcześniej wysmarowaną blachę oliwą lub wysypaną mąką. Pizza po upieczeniu praktycznie nie klei się do blachy.

Na rozciągnięte ciasto rozsmarowuję polpę z bazylią, posypuję oregano, oprószam startą mozarellą (może być biała mozarella pokrojona w plastry), kładę plasterki salami, przepróżone wcześniej na patelni na masełku pieczarki z cebulą i zieloną papryką równomiernie rozkładam aż po brzegi, wrzucam do piekarnika z termoobiegiem, ustawiam temperaturę na 250 stopni, ustawiam czas na 10 do 13 minut, i voilà!



Oczywiście ze składnikami można eksperymentować, powyższe opisałem do zdjęcia :)

Smacznego i nie zapomnijcie podzielić się wrażeniami :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
mafik 
Przyjeżdża na zakupy


Wiek: 43
Dołączył: 25 Sty 2011
Posty: 371
Piwa: 9/7
Skąd: EWI
Wysłany: 2013-02-02, 09:36   

No powiem Ci że fotka kusi:D Napisz tylko gdzie kupujesz tą polpę z bazylią ? Jest to w naszych marketach? bo nie spotkałem się z czymś takim
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-02-02, 09:43   

Importowana, tak jak mąka. Mąkę mogę załatwić po 5zł/1kg + ewentualne koszty przesyłki, a polpę 5zł/400ml + przesyłka. Teraz będę niedługo zamawiał, także jak ktoś ma ochotę, to do jutra zbieram zamówienia :arrow: PW :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
jenusia 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia



Pomogła: 18 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 03 Lut 2006
Posty: 1016
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-02-02, 13:18   

Ferbik ale jest różnica między drożdżami suchymi i świeżymi, więc ilość też musi być różna...
7gramów drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych... No i jest różnica w robieniu rozczynu :)

taka mała uwaga do przepisu:)
_________________
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-02-02, 15:30   

jenusia, masz rację. Wg oryginalnego przepisu było 4-6g instant, ja dałem tyle świeżych i wyszło bardzo dobrze :) Zmodyfikowane.
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-03-12, 20:15   

Naleśniki z kurczakiem/indykiem i błękitnym serem pleśniowym


Dzisiaj przygotowałem naleśniki z kurczakiem/indykiem i błękitnym serem pleśniowym.
Mniam!

Składniki:

mąka - 1 szklanka
mleko - 1 szklanka
pierś z kurczaka - 2 sztuki lub około 500g piersi z indyka
jajka - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
sos sojowy
przyprawa 5 smaków
czosnek granulowany - szczypta lub jeden ząbek świeżego
śmietana 30% - 250 mililitrów
pieczarki - 10 sztuk
ser pleśniowy blue - 100 gramów
sól i pieprz do smaku
oliwa - 50 mililitrów


Ciasto robimy standardowo łącząc mleko z mąką, jajkami i niewielką ilością wody, solimy.
Kurczaka/indyka kroimy w małą kostkę, cebulę i pieczarki również.

Przesmażamy mięso na oliwie lub oleju dodajemy najpierw pieczarki, podsmażamy. Mięso przyprawiam przyprawą 5 smaków, czosnkiem i skrapiam sosem sojowym (ciemny akurat miałem).

Następnie dodajemy cebulę i jeszcze podsmażamy. Co prawda bardziej się to udusi niż podsmaży, bo woda wydobyta z pieczarek nie pozwoli składnikom się przypalić. Jak mięso będzie już lekko zarumienione, dodajemy śmietanę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i jeszcze gotujemy, tak do 10 minut.

W międzyczasie możemy posmażyć naleśniki. Z tej porcji wyjdzie nam gdzieś około 5 sztuk.

Farsz nakładamy na naleśniki z jak najmniejszą ilością sosu, bo on posłuży nam do polania gotowego naleśnika. Na nałożone mięso drobimy ser pleśniowy, zawijamy i podsmażamy jeszcze chwilę, żeby ser się rozpuścił. Następnie polewamy sosem, który nam został ze smażenia.

Smacznego :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
ourson 
Moderator


Pomógł: 46 razy
Wiek: 43
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 3905
Piwa: 79/18
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-03-12, 20:43   

A to jeśli o błękitnym serze pleśniowym mowa...

bardzo lubię polędwiczki wieprzowe zapiekane z suszonymi pomidorami i błękitnym serem pleśniowym

Ja to robię tak (szybko i bezproblemowo)

Polędwiczki w poprzek w takie krążki - następnie nacinam tworząc małą kieszonkę. Marynuję je w zalewie od suszonych pomidorów. (można ją urozmaicić - pieprz, sól, czosnek... co kto lubi ;-) )

Polędwiczki obsmażam lekko, następnie układam kieszonkami do góry w małej (lub większej w zależności od ilości "krążków") brytfance - wg mnie lepiej wychodzą jeśli dość ściśle wypełniają brytfankę. następnie do kieszonek nakładam pokrojone (ale nie za drobno) suszone pomidory i na wierzch daję błękitny ser pleśniowy.

Całość do piekarnika - w zależności od piekarnika temperaturę nastawiam od 150-180 st - lepiej rzecz jasna z termoobiegiem. Ca 30 min. ale to też tak raczej na wyczucie

Danie jest dość szybkie, wg mnie proste i fajne na imprezę gdzie nie wiadomo kto ile je ;-) bo pojedyncza porcyjka to jest niewielki kawałek mięsa więc łatwo dzielić...


Druga wersja zakłada zrobienie kieszeni w całej polędwiczce i nadzianie jej wewnątrz mieszanką pomidorów i sera, ale jakoś nigdy mi to dobrze nie wyszło... wolę wersję z małymi porcyjkami ;-)
_________________
Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
 Autor postu otrzymał 2 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Ferbik, Jaro
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Acid v 0.4 modified by Nasedo.


Wieluń Forum dyskusyjne
Kontakt z Administracją Forum | Kontakt z właścicielem domeny
Stomatolog Wieluń Sprawdzenie przebiegu BMW | Iris Trade Łódź Montaż instalacji gazowych | Skracanie linków | Klinika BMW | Notariusz Włochy BMW SPRAWDZENIE PRZEBIEGU,HISTORIA SERWISOWA BMW