R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: red
2008-02-01, 03:18
Kto będzie rządził po wyborach?
Autor Wiadomość
Tomek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-08-21, 09:55   

ourson napisał/a:
Tomek napisał/a:
btw. UPR to chyba jest za podatkiem pogłównym a nie liniowym

Tak, UPR jest za wprowadzeniem podatku pogłównego. Natomiast zawsze mówiono o tym, że jeśli nie ma zgody na wprowadzenie podatku pogłównego to należy dążyć do uproszczenia systemu podatkowego - np poprzez wprowadzenie podatku liniowego.

Tomek napisał/a:
ale można wykluczyć LiD (socjalistom mówimy nie!), PiS i LiS

czyżby PSL :D

PSL też odpada ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-08-21, 12:52   

Cytat:
PSL też odpada
zostaje PO :wink:

Tomek 

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-08-21, 13:32   

siwy_ napisał/a:
Cytat:
PSL też odpada
zostaje PO :wink:

Niekoniecznie ;-)

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2007-08-22, 20:11   

Jaro napisał/a:
Nie mam zamiaru rozstrzygać co było lepsze za których rządów, nie o to chodzi, reasumując każda z dotychczasowych ekip rządzących miała coś na sumieniu

Mam poglądy lewicowe, nie ukrywam więc, że życzyłbym sobie odrębności instytucji Kościoła (jakiegokolwiek wyznania) od spraw świeckich a takowymi są sprawy związane z polityką w państwie, życzyłbym sobie legalizacji prostytucji i związków homoseksualnych (bez prawa do adopcji), życzyłbym sobie również by odpowiednie instytucje państwowe skontrolowały "Imperium Rydzyka", który bezpodstawnie, szkalując w ten sposób ma czelność utożsamiając się z jakąkolwiek formą kapłaństwa.
Jak widzicie moi drodzy z takimi poglądami nie mogłem głosować na PiS...mam w związku z tym czyste sumienie wobec świata.
A co do obecnej sytuacji będę głosował na LiD. :)

Wg mnie państwo powinno opierać się na wartościach chrześcijańskich, ale Kościół i inne religie powinny być odrębne od państwa. Legalizacja prostytucji powinna być jak najbardziej, bo zjawisko istnieje od tysiąca lat i powoduje tylko wzrost przestępczości.(Tak jak prohibicja w USA w latach 80 i obecnie handel narkotykami).

Związki homoseksualne cóż... mi tam geje nie przeszkadzają, bo zmniejszają tylko konkurencję, a mam w nosie to co ktoś robi w domu, byle nie uczył mojego dziecka, że homoseksualizm to normalność.

Takie poglądy to liberalizm, czyli swobody osobiste człowieka i nieprzymuszanie innych do decyzji większości(np. religia).

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2007-08-22, 20:18   

Mateusz napisał/a:
Związki homoseksualne cóż... mi tam geje nie przeszkadzają, bo zmniejszają tylko konkurencję

:rofl:
Zgadzam się, że Kościół powinien zostać całkowicie odcięty od polityki i mam nadzieję, że nowi rządzący o to zadbają.

akirus 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2007-08-22, 21:25   

Cytat:
Zgadzam się, że Kościół powinien zostać całkowicie odcięty od polityki i mam nadzieję, że nowi rządzący o to zadbają
i powinni go jeszcze opodatkowac jak każdą inna instytucje w tym po... kraju

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2007-08-22, 21:33   

To jest oczywiste... Żadnych przywilejów. UPR mówi to samo.

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-08-23, 00:41   

Nie wiem, skąd u niektórych z Was nadzieja, że jak się zalegalizuje prostytucję, i odbierze dotychczasowe prawa Kościołowi, to w Polsce będzie lepiej?
Nie wiem o jakich "dziadach" pisze edzia i odziu, co kompromitują Polskę. Czy o tym, który owijał się 'po pijaku" we flagę Polski i potykał w miejscach pamięci? Czy o tym, który reklamował meble szwagra, koreańskie ciągniki i prywatne linie lotnicze?
Nie pamiętam, co takiego dobrego dla Polski zrobiła ekipa SLD, ale jak to mówił Oleksy - "przekręty szły".
Nie wiem, jakie to reformy AWS okazały się korzystne dla Polski, ale z pewnością jednoczesne wprowadzenie zasobochłonnych "reform" zaowocowało dziura budżetową, a samo wprowadzanie tych reform kosztowało wielokrotnie więcej, niż gdyby były wprowadzane "z głową".
Nie jestem również przekonany o wyższości zachodu nad wschodem, przeciwnie mam wrażenie, że kultura zachodnia nie sprosta islamowi.
Co do zmniejszenia podatków.
Nasuwa mi się analogia do zdrowej żywności:
Można się żywić w supermarketach i tanio płacic za żywność, a można też kupować w sklepach ze zdrową żywnością i płacić za nią więcej.
Podobnie płacąc niskie podatki, prawdopodobnie będziemy mieli do czynienia z "marną państwowością".
Ponieważ jednak taki jest właśnie trend wśród większości polskich obywateli, bo niekoniecznie Polaków (tzn. świadomych obywateli identyfikujących się z polskością), to odpowiadając na pytanie zawarte w temacie odpowiadam:
Będą znowu rządzić Ci, z których rządów, ze 100% pewnością, nie będziemy zadowoleni!

PS.
Jestem za zmniejszeniem biurokracji w urzędach i ilości stanowionego prawa a zatem kosztów funkcjonowania państwa, ale tylko silne i jednolite zasady moralne obowiązujące wszystkich, mogłyby to umożliwić...

Tomek 

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-08-23, 07:19   

Cytat:
Podobnie płacąc niskie podatki, prawdopodobnie będziemy mieli do czynienia z "marną państwowością".

BZDURA. Niskie podatki zmiejszają szarą strefę a długofalowo zachęcają do większych inwestycji, a więc "paradoksalnie" (naprawdę to żaden paradoks) wyższe dochody do budżetu. Pokazuje to przykład z Polski z obniżeniem podatku CIT (SLD!!! Zaowocowało to od razu zwiększonym wpływem) i pokazuje to dziesiątki przykładów innych państw obniżających podatki od osób fizycznych - Irlandia, Rosja, USA, Czechy. Takie są fakty.

[ Dodano: 2007-08-23, 08:19 ]
Co do reszty postu Zygmunta generalnie się zgadzam ;-)
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-08-23, 08:43   

Co to znaczy "niskie podatki"?
Przyjęcie podatku 0% jest najniższym z możliwych, konsekwencją tego jest utrata państwowości i całkowita anarchia.
Każde zwiększanie podatku ponad 0% jest polityką PAŃSTWA.
Zawsze będą niezadowoleni, że jest to y, a nie y-x. Przy czym, tylko silne PAŃSTWO jest w stanie doprowadzić do tego, że podatki w wysokości y będą płacone.
Aby PAŃSTWO było silne i wprowadzało optymalny podatek y, a nie y+a, trzeba, aby centrum polityczne tego PANSTWA i główne ośrodki decyzyjne były czyste i przejrzyste, co przy obecnym poziomie "zbrutalizowania" polityki nie wchodzi w grę. W innym wypadku ta wartość a nie tylko nie będzie malała, a przeciwnie będzie rosła.
I w taki to oto sposób mamy do czynienia z "kwadraturą koła".
Sam chory system jest wyznacznikiem działania tego systemu.

Istnieją przynajmniej dwa sposoby na "pokonanie systemu":
1. (który najprawdopodobniej będzie zrealizowany) to utrata państwowości, na rzecz innego podmiotu politycznego i "wymuszenie" funkcjonowania systemu w ramach zgodności z przyjętymi "gdzie indziej" wskaźnikami. Wprowadzany centralnie z dużymi oporami.
2. (którego jestem zwolennikiem) wypracowanie lokalnych "mikrostruktur", które świadomie będą osiągały znacznie lepsze od wyznaczanych przez "centrum" wskaźniki i tym samym rozszerzały przestrzennie "przez przykład" swój dobry wpływ na całość.
Wiąże się to jednak z tymczasowym tolerowaniem działań centrum i współdziałaniem z nim dla transmisji "na górę" najlepszych sprawdzonych rozwiązań.

Uważam, że walka polityczna, szukanie własnej tożsamości partii politycznych, sprzyja pierwszemu sposobowi, a zacieranie i marginalizowanie różnic politycznych, drugiemu.

Dlatego uważając się za spolegliwego lojalistę, jestem za radykalną aktywnością społeczną i polityczną "w terenie" na szczeblu gminy i powiatu. Osoby, które osiągnęły, angażując społeczeństwo, sukcesy, w tej przestrzeni, mają prawo i tylko one mają prawo, do reprezentowania społeczeństwa na wyższych szczeblach władzy. I tyle!

Tomek 

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-08-23, 10:47   

Polityka jest "zbrutalizowana" w każdym państwie i zawsze będzie, bo nie ma "sprawiedliwych" na tym świecie, mimo, że niektórzy się na takich lansują ("we mnie jest czyste dobro"). Jedyną szansą jest społeczeństwo, które potrafi wyciągnąć wnioski.

Cytat:
2. (którego jestem zwolennikiem) wypracowanie lokalnych "mikrostruktur", które świadomie będą osiągały znacznie lepsze od wyznaczanych przez "centrum" wskaźniki i tym samym rozszerzały przestrzennie "przez przykład" swój dobry wpływ na całość.
Wiąże się to jednak z tymczasowym tolerowaniem działań centrum i współdziałaniem z nim dla transmisji "na górę" najlepszych sprawdzonych rozwiązań.

Zgadzam się ...

Wobec tego zgadnij, czyje to słowa:
Cytat:
Na pierwszy ogień pójdą wydatki w administracji publicznej: chcemy zlikwidować część funduszy i agencji, a ich zadania przekazać samorządom. Oszczędności znajdą się też dzięki reformie systemu emerytalnego i rentowego: nie tylko powszechnego, lecz także rolniczego. Reformy związane z likwidacją barier w prowadzeniu działalności gospodarczej pozwolą na szybszy wzrost gospodarczy rzędu

7-8 proc. Chcemy wykorzystać okres dobrej koniunktury, który, w połączeniu z kotwicą wydatkową, pozwoli na szybkie zbilansowanie dochodów i wydatków państwa
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-08-23, 15:19   

Tomek napisał/a:
Niskie podatki zmiejszają szarą strefę a długofalowo zachęcają do większych inwestycji, a więc "paradoksalnie" (naprawdę to żaden paradoks) wyższe dochody do budżetu.

Zgadzam się, ale obniżanie podatków powinno iść w parze z "fizycznym" poprawieniem ściągalności (kontrole, bardziej efektywna praca policji skarbowej itd.), żeby czasem się nie okazało, że po obniżeniu podatków szara strefa wcale się nie zmniejszy. Wydaje mi się, że jest pewna część szarej strefy, dla której nawet radykalna zachęta w postaci obniżenia podatków nie zmusi jej do ich płacenia, bo perfekcyjnie nauczyli się oszukiwać państwo i owe instytucje kontrolne i płacenie nawet niższych taksów im się "nie opłaca". Postawa państwa wobec obywateli powinna być imo taka: "Słuchajcie, obniżyliśmy wam podatki, wykonaliśmy dobry krok, to je teraz płaćcie. Kto, mimo naszych starań, oszukuje, zostanie surowo(!) ukarany". Myślę, że synteza tych właśnie 2 rozwiązań - obniżenie podatków + poprawienie ściągalności, zwiększyłaby wpływy budżetu.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2007-08-23, 17:50   

siwy_, podatki muszą być proste i przejrzyste. Wtedy ich kontrola nie jest trudna. Problem w kontroli podatkowej sprawiają wyjątki,wykluczenia, zwolnienia podmiotowe, przedmiotowe, ulgi itp. itd.
Zresztą likwidacja szarej strefy to jedno, a wzrost gospodarczy spowodowany mniejszym obciążeniem obywateli to drugie.

A tak naprawdę największą bolączką naszego systemu gospodarczego wcale nie są podatki. Znacznie większy kłopot stanowią po pierwsze:ubezpieczenia społeczne rozumiane całościowo jako ZUS i KRUS z ew. przyległościami -zarówno ze względu na obciążenia finansowe pracodawcy i pracownika jak i problem reformowania tego sektora przez rząd.
oraz po drugie: nadmiernie "rozdmuchany" budżet po stronie wydatków. W Polsce w pierwszej kolejności należy się zastanowić nie jak obniżyć podatki tylko jak ciąć wydatki budżetowe. A potem po ich urealnieniu dostosować do nich podatki. Deficyt budżetowy jest bardzo groźny. Wszelkie odstępstwa od zasady równowagi budżetowej są złe. Jednym z powodów jest np to, że państwo konkuruje na rynku finansowym z przedsiębiorcami o pieniądze. Rząd będąc teoretycznie instytucją która nie może zbankrutować (ale to tylko teoria) jest znacznie bardziej atrakcyjnym kredytobiorcą niż przedsiębiorcy. W związku z tym przedsiębiorcy muszą płacić więcej za pożyczanie pieniędzy co powoduje odrzucenie częsci planów inwestycyjnych lub zmniejszenie opłacalności prowadzonych inwestycji, a co za tym idzie wolniejszy rozwój gospodarczy.

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-08-23, 18:01   

Tomek:
"Słowa" Chlebowskiego, które przytoczyłeś dotyczą "centrum", na którego zmianę bym nie liczył.
Zresztą można przelicytowywać się "słowami", przytaczając odpowiednie fragmenty programu PiS ale mi się nie chce.

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-08-23, 19:09   

ourson napisał/a:
siwy_, podatki muszą być proste i przejrzyste. Wtedy ich kontrola nie jest trudna

Inaczej napiszę w takim razie: Podatki powinny być na tyle niskie, a kary na tyle dotkliwe, żeby bardziej opłacało się zapłacić podatek, niż coś ukryć i zostać surowo ukaranym.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi